Talent Retention Strategies, Organizational Commitment And Intention To Stay In Commercial Banks In Malaysia: The Moderating Role Of Person-Organization Fit - Thangavelu, Nagarajan (2016)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti kesan akibat strategi pengekalan pekerja yang berbakat (komunikasi, sokongan penyelia, peluang latihan, sokongan pembangunan kerjaya and kepuasan gaji) terhadap keputusan pekerja untuk terus kekal untuk kerja. Komponen komitmen organisasi (komitmen afektif, komitmen berterusan dan komitmen normatif) di kaji sama ada memainkan fungsinya sebagai medium pengantara di antara strategi pengekalan pekerja berbakat dengan keputusan pekerja untuk terus kekal berkerja. Tambahan lagi, kajian ini juga menganalisa keserasian individu-organisasi sebagai ‘moderator’ dalam mempengaruhi hubungan di antara komitmen organisasi (melalui tiga komponennya) dengan keputusan pekerja untuk terus kekal untuk kerja. Kajian ini dilakukan terhadap 405 pengurus dan pegawai yang kerja di 27 buah bank perdagangan di Malaysia. Kajian ini di bina dan di selidik atas dasar teori pertukaran sosial dan teori keserasian individu-persekitaran. Data yang dikutip di analisa menggunakan dua alat statistik iaitu ‘SPSS’ dan ‘SmartPLS’.