The Impact Of Institutional Pressure, Corporate Governance And Strategic Posture On Environmental Reporting Of Malaysian Listed Companies: The Moderating Effects Of Perceived Environmental Variables - Shwairef, Abdalla Meftah (2016)
Pelaporan persekitaran merupakan satu laporan penting yang berkaitan dengan kelestarian korporat. Kini, isu persekitaran menjadi fenomena penting yang dilihat dalam pelaporan persekitaran. Penilaian mendalam tentang amalan pelaporan sedia ada adalah perlu bagi meningkatkan tahap pelaporan persekitaran daripada segi ketelusan dan akauntabiliti bagi memenuhi permintaan pemegang taruh. Objektif kajian adalah untuk menilai tahap pelaporan persekitaran dalam konteks Malaysia dalam syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia. Kajian ini mengkaji kesan kedua-dua tekanan institusi dan mekanisme kawal selia korporat terhadap postur strategik dan pengaruhnya ke atas pelaporan persekitaran. Kajian ini juga menilai pengaruh moderasi postur strategik dalam hubungan antara tekanan institusi, mekanisme kawal selia korporat dan pelaporan persekitaran. Kajian ini juga bertujuan untuk mengkaji pengaruh moderasi pemboleh ubah persepsi persekitaran antara hubungan postur strategik dan pelaporan persekitaran. Rangka kerja penyelidikan ini disokong oleh teori insititusi, teori pemegang taruh dan teori kontigensi.