Gravity And Magnetic Data Reduction Software (Gramag2dcon) For Sites Characterization - Ismail, Noer El Hidayah (2015)
Perisian kaedah medan keupayaan masa kini lebih menumpukan kepada pentafsiran dan analisis data yang menyebabkan kurangnya perisian kaedah medan keupayaan untuk pemprosesan data. Ini telah menyebabkan pemprosesan data untuk kaedah graviti dan magnetik menjadi satu tugas yang renyah kerana perlu memilih samada untuk memproses data secara manual atau menggunakan perisian yang rumit yang memberi tumpuan lebih kepada pemodelan data dan penapisan data. Dengan membangunkan perisian baharu yang dinamakan GraMag2DCon di mana kombinasi pemprosesan data kedua-dua graviti dan magnetik dimasukkan, pemprosesan data untuk kaedah medan keupayaan akan menjadi lebih mudah. Perisian GraMag2DCon merangkumi pengimportan dan pengeksportan data, dan juga mampu mengubah sebarang data semasa pemprosesan data. Perisian ini juga mampu untuk memberi isyarat kepada pengguna sekiranya berlaku kesilapan atau kesalahan semasa pemprosesan data yang boleh menjimatkan banyak masa. Present potential field methods software are focuses more on data interpretation and analysis which resulted in the lack of data processing software for potential field methods. This caused processing gravity and magnetic methods become a tedious task as one will opted either to manually process the data or used the complicated software which focuses more on data modeling and filtering. By developing new software named GraMag2DCon which include the combination of both gravity and magnetic data processing, data processing for potential field methods will be much easier. GraMag2DCon software includes importing and exporting the data, as well as able to edit any data during data processing. This software also able to alert the user if any error or mistakes occur during data processing which can save a lot of time.