The Influence Of Earnings Quality In Institutional Investors’ Decision Making In Indonesian Family Owned Business - Dini Verdania , Latif (2016)
Ramai pelabur menganggap pendapatan adalah kriteria terpenting dalam menilai sesuatu saham. Walau bagaimanapun, bagi memenuhi jangkaan pendapatan pelabur, pengurus boleh memanipulasi pendapatan dengan menggunakan kaedah perakaunan tertentu yang dilaporkan tanpa melanggar Prinsip Perakaunan yang di terima Umum (GAAP). Bagi mengelak pelabur dari tingkah laku oportunis pengurus firma, pelabur boleh bergantung kepada kualiti pendapatan. Kualiti pendapatan yang tinggi merupakan asas operasi firma itu sendiri. Kedua-dua ciri utama kualiti pendapatan yang lebih tinggi adalah berkait rapat dan kebolehpercayaan. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji hubungan di antara kualiti pendapatan dengan keputusan pelabur untuk membeli dan menjual saham syarikat yang dimiliki oleh famili di Indonesia. Kaedah Regrasi Logistik digunakan untuk menganilisis hubungan diantara kedua-kedua pembolehubah tersebut. Analisis kajian ini berdasarkan kepada sampel pada tahun 2000 hingga tahun 2009 yang meliputi 1,450 firma tahun pemerhatian untuk menilai kualiti pendapatan manakala sampel pada tahun 2007 hingga tahun 2010 yang meliputi 50,688 firma tahun pemerhatian untuk membuat keputusan pelabur.