The Behavior Of Profit Of Musharakah Mutanaqisah Homeownership Partnership By The Case Of Abandoned Housing Project In Malaysia - Syed Ahmad, Farhana (2016)
Amalan projek perumahan di Malaysia adalah membimbangkan kerana sistem pembiayaan perumahan melaksanakan kontrak jual kemudian bina. Hal ini dipercayai menjadi faktor utama yang membawa kepada projek perumahan terbengkalai. Sistem ini membolehkan jualan dibuat daripada pemaju kepada pembeli sebelum projek perumahan selesai. Isu utama daripada projek perumahan terbengkalai adalah apabila ia melibatkan sistem pembiayaan Islam terutamanya pada kemudahan Bai 'Bithaman Ajil (BBA). Daripada kajian kes di Malaysia, sebahagian besar pembeli rumah dalam pembinaan kecewa dengan sistem perbankan Islam kerana projek perumahan terbengkalai tiba-tiba berlaku dan mereka perlu menanggung kerugian dan menghadapi lebih banyak kesukaran untuk menyelesaikan masalah ini secara sah. Bank Islam tidak boleh membiarkan penghutang untuk menghadapi kerugian semata-mata kerana setiap pihak bertanggungjawab untuk menjual hak yang gagal menyiapkan dalam tempoh. Tambahan pula, bank Islam dipercayai oleh masyarakat untuk membawa keadilan dan belas kasihan kepada rakyat kerana ia menyediakan amalan yang sah dan beretika mengikut Syariah. Ulama memperkenalkan Musharakah Mutanaqisah Homeownership (MMP) sebagai kemudahan pembiayaan perumahan alternatif menggantikan BBA.