Evaluation Of Rat In Situ Intestinal Permeability Study Of Mitragynine - Jagabalan, J.D.Yuvenesan (2016)
Alkaloid utama dalam daun M. speciosa, mitraginina adalah bertanggungjawab terhadap kebanyakan kesan farmakologi yang telah dilaporkan. Dalam kajian yang telah dijalankan ke atas mikrosom hati, alkaloid ini didapati stabil. Walau bagaimanapun, bioketersediaan mitraginina telah dilaporkan sangat rendah. Kadar penyerapan oral mitraginina yang rendah ini mungkin disebabkan oleh sifat keterlarutan air yang rendah. Di samping itu, kebolehtelapan usus, enzim sitokrom P450 3A4 (CYP3A4), dan sistem eflux p-glikoprotein (P-gp) berperanan penting dalam bioketersediaan oral mitraginina. Oleh yang demikian, penyelidikan ini telah dijalankan untuk menentukan beberapa ciri penyerapan oral dengan menggunakan model perfusat usus tikus in situ. Satu kaedah HPLC-UV yang baru telah dibangunkan untuk pengesanan serentak mitraginina, propranolol dan atenolol untuk kuantifikasi mitraginina dalam sampel perfusat usus tikus in situ. LOQ bagi mitraginina, propranolol dan atenolol adalah masing-masing 2.5, 3.75 dan 3.75 μg/mL. Kejituan dan ketelitian kaedah HPLC-UV bagi mitraginina, propranolol dan atenolol masing-masing adalah di bawah 5%.