Determinants Of Fertility Behavior And Contraceptive Usage Among Married Women In The Productive Age: A Case Study Of Shiraz County, Iran - Asadisarvestani, Khadijeh (2016)

(untitled)
Iran seperti negara-negara lain telah mengalami banyak perubahan demografi. Kejayaan program perancangan keluarga serta pembangunan sosio-ekonomi telah menyumbang kepada penurunan kadar kesuburan secara dramatik di Iran. Justeru, para perancang dasar Iran sedang meneliti semula dasar yang berkaitan dengan kependudukan untuk menambahbaik kadar kesuburan. Walaupun program peancangan keluarga di Iran adalah antara yang berjaya di dunia, namun masalah seperti keperluan yang tidak dipenuhi, kehamilan tidak dikehendaki dan pengguguran haram masih lagi mempunyai peratusan yang tinggi. Oleh itu, tujuan utama kajian ini adalah untuk menyelidik faktor-faktor yang memberikan kesan terhadap perilaku kesuburan serta penggunaan kaedah perancangan keluarga. Kerangka teori telah dibina berdasarkan teori transisi demografi, teori permintaan dan pengeluaran serta teori difusi. Kajian ini merupakan sebuah penyelidikan secara kuantitatif, menggunakan kaji selidik. Sampel bagi kajian ini merupakan golongan wanita yang telah berkahwin dalam lingkungan umur subur (15-49 tahun) yang tinggal di sekitar Wilayah Shiraz, Iran. Data ini telah dikumpulkan dengan menggunakan kaedah soal selidik daripada 626 wanita yang telah dipilih melalui kaedah pengumpulan sampel kluster pelbagai dan persampelan bertujuan. Analisis data telah dijalankan dengan menggunakan SPSS (versi 20).