Leadership Styles, Job Performance And Subjective Occupational Success Of Engineers: The Moderating Impact Of Mentoring - Kuan , Siaw Vui (2016)
Kajian ini bertujuan menilai hubungan antara gaya kepemimpinan penyelia dan prestasi kerja jurutera dan kejayaan pekerjaan subjektif. Ia juga menilai kesan pembolehubah pementoran terhadap hubungan antara gaya kepemimpinan dan prestasi kerja serta kesan pembolehubah pementoran terhadap hubungan antara gaya kepemimpinan dan kejayaan pekerjaan subjektif. Kajian ini menggunakan tinjauan sampel rentas bahagian, yang mana sejumlah 340 borang soal selidik telah dikumpul daripada jurutera-jurutera yang bekerja di syarikat pembuatan elektrik dan elektronik yang besar di sekitar Selangor, Pulau Pinang, Johor and Sarawak. Semua data dianalisis menggunakan teknik Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) untuk menguji pembentukan hipotesis. Dua dapatan utama telah diperoleh: Pertama, gaya kepemimpinan transformasional didapati merupakan peramal yang lebih baik kepada kedua-dua prestasi kerja jurutera dan kejayaan pekerjaan subjektif jika dibandingkan dengan gaya kepemimpinan transaksional. Kedua, hubungan positif antara gaya kepemimpinan transformasional dan kejayaan pekerjaan subjektif adalah lebih kuat apabila pementoran yang baik diberikan oleh penyelia.