Preparation And Optimization Of Liquefied Oil Palm Trunk Based Adhesive For Particleboard Application - Awalludin, Mohd Fahmi (2016)
Pemanfaatan sisa batang kelapa sawit (OPT) melalui kaedah pencecairan merupakan subjek yang diberikan perhatian. Ujikaji pencecairan OPT dalam etilena glikol dan gliserol, dengan pemangkin H2SO4, pada suhu 150 °C telah dijalankan berdasarkan rekabentuk eksperimen (DoE) dengan bantuan perisian Stat-Ease Inc., Design-Expert® Versi 7. Rekabentuk 24-1 pecahan faktoran telah digunakan di peringkat saringan di mana faktor-faktor seperti jenis pelarut, peratusan pemangkin asid sulfurik (H2SO4) dan masa pencecairan adalah penting kepada hasil pencecairan. Walaubagaimanapun, faktor stok suapan OPT dilihat kurang memberikan kesan. Faktor-faktor yang penting tadi beserta kesan percampuran pelarut pencecairan dikaji lebih lanjut dengan bantuan rekabentuk gabungan D-optimal. Proses pencecairan OPT dalam gliserol memberikan lebih banyak hasil berbanding dalam etilena glikol. Model yang telah dipilih ialah Linear (L) untuk campuran manakala 2–Faktor Interaksi (2FI) untuk proses. Ketika proses pengoptimuman dan pengesahan, keadaan eksperimen yang dicadangkan untuk hasil yang optimum ialah campuran 34% etilena glikol terhadap 66% gliserol, 4% H2SO4, dan masa pencecairan selama 116 minit.