Ergonomic Work System And Occupational Safety And Health Performance: Mediating Effects Of Psychosocial Work Factors - Selamat, Mohd Nasir (2016)
Di Malaysia, pelbagai tindakan telah diambil untuk meningkatkan tahap kesedaran aspek keselamatan dan kesihatan pekerjaan (KKP) di tempat kerja. Namun, banyak kajian menunjukkan bahawa berlakunya masalah-masalah yang berkaitan aspek KKP adalah membimbangkan. Peningkatan berlaku kemalangan di tempat kerja, masalah ketidakhadiran, tinggi tahap tekanan dan kepelbagaian tahap kesihatan di tempat kerja menunjukkan bahawa tindakan perlu diambil segera. Kajian-kajian terdahulu menunjukkan terdapat perkaitan antara aspek ergonomik dan masalah KKP terutamanya dalam sektor pembuatan. Pelaksanaan aspek ergonomik boleh menjadi saluran untuk dipertimbangkan dalam menyelesaikan masalah-masalah KKP yang berkaitan di tempat kerja, yang akhirnya membantu untuk meningkatkan prestasi. Tersenarai di dalam sektor pembuatan, industri percetakan menunjukkan keterlibatan pekerja yang tinggi dengan masalah KKP dan kurang pelaksanaan terhadap aspek ergonomik. Dengan menggunakan konsep Balance Teory, kajian ini meneliti peranan sistem kerja ergonomik (SKE) terdiri daripada faktor permintaan kerja, faktor individu dan faktor organisasi (keterlibatan ergonomik), terhadap prestasi KKP. Di samping itu, faktor-faktor psikososial kerja, yang memberi tumpuan kepada aspek kuasa untuk membuat keputusan dan sokongan sosial, turut dikaji sebagai perantara antara SKE dan prestasi KKP. Kajian ini melibatkan seramai 295 responden dari beberapa syarikat percetakan di Malaysia untuk dikaji dan dianalisis.