The Meteorological Contributing Factors To Aerosol Variability And Modelling In Nigeria - Balarabe, Mukhtar Abubakar (2016)
Satu kajian aerosol jangka panjang adalah satu tugas yang sukar kerana stesen pemerhatian aerosol yang terhad dan musim (yang menyebabkan kehilangan data dan pencemaran awan). Bagi menangani masalah ini, kajian ini pertamanya bertujuan untuk menganalisis ciri-ciri dan jenis aerosol menggunakan rekod jangka panjang (1998-2013) kedalaman optik aerosol (AOD) dan eksponen angstrom α, dari Aerosol Robotic Network darat (AERONET). Kajian ini menunjukkan bahawa atmosfera Nigeria sangat tercemar yang mengandungi kebanyakannya zarah kasar sebagaimana yang ditunjukkan oleh frekuensi tinggi pada berlakunya eksponen angstrom di bawah 1 (78 dan jenis 81%) semasa Harmattan (November-Mac) dan musim panas (April-Oktober). Analisis selanjutnya menunjukkan bahawa zarah-zarah tersebut adalah kebanyakanya aerosol debu semasa Harmattan dan musim panas ( 82% dan 79%). Kedua, kebolehubahan ruang dan masa bagi indeks aerosol min bulanan (AI) (penunjuk kualitatif bagi kehadiran aerosol debu dan asap) dan parameter meteorologi (kelajuan angin, penglihatan, suhu dan kelembapan relatif) yang diperolehi daripada Total Ozone Mapping Spectrometer (TOMS) dan Ozone Monitoring Instrument (OMI) dalam tempoh 1984-2013 bagi Nigeria telah dianalisis. Data meteorologi diperolehi daripada pusat data iklim National Oceanic and Atmospheric Administration-National Climate Data Center (NOAA-NCDC).