The Readiness Of Stakeholders In The Criminal Justice System On The Implementation Of Restorative Justice In Malaysia - Mohammad, Mohd Taufik (2015)
Hasil kajian terdahulu telah membuktikan yang pengadilan restoratif sangat berkesan bagi mengetahui keperluan mangsa dan pelaku jenayah. Namun begitu, keberkesanan perlaksanaan pengadilan restoratif memerlukan pemahaman yang mendalam terhadap pengalaman yang dialami oleh mangsa jenayah, kepentingan kewujudan mangsa jenayah di dalam sistem keadilan jenayah, serta sikap tidak menghukum terhadap pelaku jenayah; khususnya pesalah kanak-kanak. Kajian ini bertujuan untuk memahami pendapat dan pengalaman mangsa jenayah, pesalah kanak-kanak, dan pegawai akhlak di dalam sistem keadilan jenayah. Kajian ini menggunakan gabungan pendekatan kuantitatif dan kualitatif. Dapatan kajian mendapati bahawa terdapat pelbagai tahap kepuashatian dalam kalangan mangsa jenayah tentang bagaimana mereka dilayan oleh sistem itu sendiri berdasarkan kepada jantina, kumpulan gaji, dan umur. Pelaku jenayah kanak-kanak melaporkan tahap kepuashatian yang rendah terhadap tatacara polis melayan mereka tetapi mempunyai tahap kepuashatian yang tinggi terhadap pekerja sistem keadilan jenayah yang lain seperti di mahkamah dan di asrama akhlak. Previous studies have supported that restorative justice is effective in addressing the needs of the victims of crime and the offenders. However, a successful implementation of restorative justice requires a comprehensive understanding on the experiences of the victims of crime, the importance of the presence of the victims of crime in the criminal justice system, as well as a less punitive attitude towards the offenders; especially juvenile offenders. This study aims at understanding the perceptions and experiences of the victims of crime, the juvenile offenders, and the probation officers in the criminal justice system. This study combined quantitative and qualitative approach. The findings have shown mixed satisfaction levels from the victims of crime on the ways they were treated by the criminal justice system based on genders, salary, and age. The juvenile offenders reported lower satisfaction with the police but high satisfaction with the other personnel such as the ones in the court and the detention center.