Physico-Chemical And Functional Properties Of Syrups Derived From Oil Palm Trunk (Elaeis guineensis) SAPS Compared With Commercial Syrups - Sulaiman, Syazana (2016)
Dalam kajian ini, sap kelapa sawit daripada batang yang segar (OPT0sap) dan sap kelapa sawit daripada batang yang disimpan selama 60 hari (OPT60sap) dijadikan sirap. Sap ini diperah menggunakan mesin pemerah khas yang meggabungkan prinsip mengupas, menghancur dah memerah. Sirap daripada batang-batang ini (OPT0sy dan OPT60sy) dibandingkan dengan sirap komersial seperti sirap maple (Msy) dan dua jenis sirap glukosa (G1sy dan G2sy) dari segi sifat-sifat fizikal, kimia dan berfungsi. Sirap nipah (Nsy) digunakan sebagai sirap kawalan. Peratusan penghasilan sirap adalah tinggi bagi OPT60sap dibandingkan dengan sirap-sirap yang lain dengan nilai 11.9 % (vol/vol) tetapi lebih rendah daripada Nsy (13.08 %). Warna kesemua sirap dapat disusun sebagai OPT60sy > OPT0sy > Msy > Nsy > G1sy > G2sy daripada paling gelap kepada paling cerah. Nilai kelikatan OPT0sy dan OPT60sy, 0.99±0.03 dan 0.99±0.07 mPa.s, adalah jauh berbeza daripada kelikatan sirap komersial. Jumlah pepejal larut bagi sirap-sirap dalam kajan ini adalah diantara 66 sehingga 82 ˚Brix. Jumlah air di dalam semua sirap adalah dalam lingkungan 20% hingga 31%. Berdasarkan kajian jumlah gula, gula utama di dalam OPT0sy, OPT60sy dan G2sy adalah glukosa, manakala sukrosa adalah gula utama di dalam Nsy dan Msy, dan maltosa adalah gula utama bagi G1sy.