Nonaudit Services, Corporate Governance And Auditor Independence In Malaysia - Nik Abdul Majid, Wan Zurina (2016)
Kajian ini meneroka isu yang telah dibincangkan lebih dari 50 tahun dan menawarkan pandangan kritikal terhadap undang-undang yang sedia ada ke atas profesyen pengauditan di Malaysia. Isu kebebasan juru audit berkenaan dengan perkhidmatan selain audit menjadi perhatian bukan hanya kepada ahli akademik, ahli pengkaji, penggubal undang-undang di negara Amerika Syarikat, United Kingdom malah di seluruh dunia termasuk Malaysia. Kes Enron di Amerika Syarikat dan seluruh syarikat yang telah jatuh termasuk Transmile dan Megan Media di Malaysia telah membangkitkan persoalan mengenai kewibawaan juru audit dan tadbir urus korporat. Kebanyakkan bukti pengkisahan mendakwa peruntukan kepada perkhidmatan selain audit akan menggugat kebebasan juru audit dan menurun kualiti perolehan. Kajian yang lepas telah menghasilkan bukti yang bercampur iaitu perkhidmatan selain audit menggugat kebebasan juru audit dan perkhidmatan selain audit juga menghaslikan kerja audit yang efisien. Ahli pengkaji menjangkakan kesan ke atas kebebasan juru audit dapat dilihat dengan jelas sekiranya perkhidmatan selain audit dipecahkan mengikut jenis dan perkhidmatan selain audit yang berulang dan tidak berulang.