Determination Of Selected Organochlorine Pesticides In Farmers' Biological Samples Using Gas Chromatography-Mass Spectrometry And Their Knowledge, Attitude And Practice Towards Pesticides Use - Mohd Noor, Juliana (2011)
Kajian ini dilakukan di kawasan pertanian di Pinang Tunggal, Kepala Batas, Pulau Pinang. Tujuan utama kajian ini ialah untuk menentukan paras racun makhluk perosak organoklorin terpilih dalam sampel-sampel biologi petani terutama rambut dan urin dengan menggunakan Kromatografi Gas - Spektrometri Jisim. Seiring dengan itu, ia turut dilakukan bagi menilai pengetahuan, tanggapan dan amalan petani terhadap penggunaan racun makhluk perosak. Organoklorin terpilih dalam kajian ini ialah HCHs (a-, b-, y- dan 8-hch), DDTs (p ,p'-ddt, p ,p'-ddd dan p,p'-dde), aldrin, dieldrin, endosulfan sulfate, heptaklor, heptaklor epoksid dan metoksiklor. Sampel rambut dipilih kerana diketahui ia sebagai penunjuk pendedahan jangka masa panjang yang baik terhadap pendedahan bahan kimia manakala urin biasanya digunakan untuk menentukan pendedahan jangka masa pendek. Pembangunan dan pengesahan kaedah telah disahkan dan beberapa parameter telah dianalisis. Parameter yang diperhatikan adalah masa dan kelajuan untuk penyebatian, kelajuan dan masa untuk pengemparan, suhu untuk penghancuran rambut dan pelarut untuk pengekstrakan. R2 berada dalam julat yang diterima, pekali-pekali variasi adalah kurang daripada 20% dan pemerolehan semula berada dalam lingkungan 70 - 120%. 33 % sampel rambut (n=60) dan 21% .contoh urin (n=60) daripada responden telah dikesan mengandungi kepekatan tertentu beberapa racun perosak terpilih itu.