Perkembangan pendidikan Islam di Singapura : satu kajian kes "Madrasah Al-Junied Al-Islamiyyah" (1970-1990) - Haji Junid, Haji Abdul Samad (1995)
Tujuan kajian ini ialah untuk mengenalpasti corak dan kekesanan pendidikan Islam di Singapura dan sejauh manakah perubahan dan kesan sistem pendidikan Singapura terutama dari aspek pengaruhnya terhadap sikap dan pemikiran masyarakat Melayu Islam Singapura dalam kontek pendidikan Islam. Kajian ini dijalankan dengan mengambil Madrasah Al-Junied Al-Islamiyyah sebagai kes kajian. Data-data kajian dikumpulkan melalui pendekatan sejarah, berdasarkan kepada dokumen-dokumen dan temubual tokoh-tokoh yang terlibat.