Turnover intentions among secondary school teachers : the role of occupational image, workplace variables and career commitme - Naina, Hamidah (2004)
Kajian terkini menunjukkan bahawa ketidakpuasan utama guru bukannya terletak dalam lingkungan sekolah tetapi lebih tertumpu kepada konteks kemasyarakatan yang lebih luas. Cendiakawan berhujah bahawa adalah tidak memadai untuk hanya mengambil kira faktor persekitaran sekolah atau peluang pekerjaan lain sebagai faktor yang dapat mempengaruhi pengekalan pekerja. Justeru, kajian ini mengkaji perhubungan di antara imej profesion dan variabel tempat kerja dengan niat guru untuk meninggalkan profesion. Kajian ini juga menyiasat peranan komitmen kerjaya sebagai variabel pengantara, dan kesan interaksi di kalangan dimensi imej profesion dan variabel tempat kerja ke atas komitmen kerjaya dan niat untuk meninggalkan profesion. Seramai 386 guru sekolah menengah di Semenanjung Malaysia, kadar respons efektif sebanyak 78.8%, telah menyettai kajian ini dengan mengisi borang soal selidik secara sukarela.