A study of some accelerator combinations in the vulcanization of rubber - K. C. , Rasaratnam (1975)
Penyelidikan dan perkembangan yang berterusan terhadap pembaikan vulkanisasi belerang sejak terciptanya pada tahun 1839 telah mengakibatkan penukaran yang berfaedah saperti penggunaan aselerator tunggal dan aktivator-aktivator dalam sistem belerang biasa sistem E.V. (e£ficient vulcanization) dan applikasi kembinasi aseleratoraselerator. Penggunaan aselerator-aselerator organik dimulakan pada awal tahun 1930. Ada beberapa aselerator organik bila digunakan secara kembinasi menunjukkan kesan yang akti£ atau kesan sinergistik dalam kadar vulkanisasi dan si£at fizikal getah vulkanisa. Cara dan makenisma pergerakan aseleratoraselerator sehingga sekarang belum dapat dijelaskan dengan memuaskan, kerana itu tidak ada teori asas yang boleh menyatakan kadar yang tepat untuk kombinasikombinasi aselerator yang boleh menghasilkan kesan sinergistik maksima.