An empirical investigation of the influence of the organizational justice on safety climate : the moderating role of job security, trust and transformational leadership (quatitative study) - Munisamy, Kogilavani (2012)
Kajian ini menyiasat kesan keadilan organisasi (keadilan prosedur, keadilan pengedaran, keadilan interpersonal dan keadilan maklumat) terhadap iklim keselamatan(safcty c!im:1tc) mcla!ui kcsan scdcrhana (moderator) jaminan pekerjaan (job security), amanah interpersonal (interpersonal trust) dan kepimpinan transfonnasi (transformational leadership). Berdasarkan pada hubungan teori yang di konstruk, model kajian dan hipotesis telah di bentuk. Sampel untuk kajian ini adalah berdasarkan kepada pekerja daripada sektor pembuatan. Seramai 120 orang pekerja daripada sektor pembuatan telah dipilih untuk menjawab borang soal selidik. Sejumlah 104 daripada pekeija tersebut telah menjawab dan mengembalikan borang soal selidik tersebut (anggaran dalam 86% pekeija yang terlibat). Borang soal selidik tersebut di hantar dengan surat pengenalan yang menerangkan tentang kajian ini. Borang soal selidik ini di berikan kepada para pelajar MBA dan juga rakan sekerja yang terlibat dalam sektor pembuatan yang turut membantu menjawab dan borang soal selidik tersebut.