Pemodelan ekonometrik terhadap permintaan daging ayam di Amerika Syarikat - Jusoh @Shafie, Mohd Sharulnizam (2008)
Objektif utama kajian ini ialah untuk melihat perhubungan antara permintaan daging ayam di Amerika Syarikat dengan empat pemboleh ubah tak bersandar iaitu pendapatan, harga daging ayam, harga daging khinzir, harga daging lembu dan harga gubahan daging ayam. Menggunakan Kaedah Regresi Berganda dan Langkah Demi Langkah (Stepwise Method) untuk mengenal pasti pemboleh ubah yang signifikan di dalam model dan seterusnya perbincangan adalah berkisar kepada magnitud pemboleh ubah tersebut. Didapati dengan Kaedah Regresi Berganda kesemua pemboleh ubah tak bersandar adalah signifikan, sebaliknya, hanya pembolehubah pendapatan dan harga daging ayam yang didapati signifikan apabila dijalankan Kaedah Langkah Demi Langkah. Juga didapati, tiada perubahan dari segi kehadiran pemboleh ubah yang signifikan, sebelum dan selepas dipiawaikan.