The effect of the Control of Rent (Repeal) Act 1997 on the rental level of commercial properties in Georgetown - Johari, Noraini (2003)
Kawalan sewa sentiasa dikaitkan dengan kesulitan di pihak penyewa dan perlindungan oleh pihak Kerajaan. Penyewa sering digambarkan sebagai pihak yang menderita dan tertakluk kepada kehendak tuan-tuan tanah yang sering pula digambarkan sebagai pemilik-pemilik harta yang tidak prihatin terhadap kebajikan pihak lain kecuali diri sendiri. Di Malaysia, Akta Kawalan Sewa (Pemansuhan) 1997 telah berkuat-kuasa sepenuhnya mulai 1hb Januari 2000 selepas tamatnya tempoh peralihan pada 31hb Disember 1999 setelah beroperasi selama 27 bulan. Pemansuhan tersebut telah diwar-warkan sebagai dasar yang amat dinanti-nantikan, yang akan mengembalikan hak kepada pemilik di mana hak tersebut telah dinafikan selama berdekad lamanya.