Konflik dalam Sulalat al-Salatin - Rahmat, Sulaiman (2002)
Sulalat al-Salatin atau Sejarah Melayu merupakan sebuah karya agung yang Tergolong dalam jenis historiografi. Sulalat al-Salatin menjadi rujukan penting bagi Sarjana-sarjana yang berminat untuk mengkaji tentang latar belakang masyarakat dan budaya Melayu. Di dalamnya pengarang memasukkan pelbagai peristiwa yang telah berlaku sepanjang pemerintahan sultan-sultan Melaka. Satu unsur yang menjadi tumpuan kajian ini berkaitan dengan konflik yang berlaku dan dipaparkan dalam Sulalat al-Salatin. Konflik menghidupkan suasana penceritaan di dalamnya. Tujuan kajian ini untuk melihat jenis-jenis konflik yang berlaku di dalam Sulalat al-Salatin dengan mengaplikasikannya menggunakan teori konflik sosial dari bidang sosiologi. Konflik atau pertentangan yang terdapat dalam Sulalat al-Salatin dapat dikategorikan kepada pertentangan atau konflik kelas, konflik kumpulan etnik dan konflik "gender".