Comparison of serum fructosamine and HbA1c as an index of postprandial glycaemic control in diabetic patients - Mohamed, Mohd. Sapawi (2002)

(untitled)
Kawalan paras glukosa dalam darah selepas makan adalah penting untuk mengelakkan komplikasi mikro dan makrovaskular, mengurangkan rintangan terhadap fungsi insulin, memulihkan rembesan hormon insulin, dan mengelakkan komplikasi kepada bayi yang akan dilahirkan oleh wanita yang mengidap penyakit diabetes. Kedua-dua pendekatan rawatan iaitu; pengurangan paras glukosa semasa berpuasa dan pengurangan paras glukosa selepas makan adalah berperanan dalam strategi rawatan diabetes. Rawatan yang memberikan penekanan kepada pengawalan paras glukosa selepas makan dikaitkan dengan pengawalan paras glukosa secara keseluruhan yang lebih baik. Langkah ini mengurangkan kejadian komplikasi kronik pada individu yang mengalami masalah diabetes dan gangguan toleransi glukos. Oleh itu suatu kaedah ukuran yang dapat mencerminkan paras glukosa selepas makan yangjitu perlu digunakan.