Effect Of Exogenously Administered Hydrogen Sulphide (H2S) On Plasma Concentration Of Nuclear Factor-Kappa B (Nf-Kb) And Intercellular Adhesion Molecule-1 (Icam-1) In A Rat Model Of Renal Ischemia Reperfusion Injury - Ul Haq Hashmi, Syed Fayaz (2017)

(untitled)
Kajian ini menyelidik kesan pemberian penderma hidrogen sulfida (H2S), sodium hidrosulphida (NaHS) secara eksogenous ke atas kepekatan nuklear faktor kappa-B (NF-kB) dan molekul-1 intersel (ICAM-1) dalam kecederaan iskemia reperfusi ginjal di dalam tikus normotensif Wistar Kyoto (WKY) tanpa kegagalan ginjal (NRF) dan dengan kegagalan ginjal (RF) serta hipertensi aruhan L-nitro-arginin-methil-ester (L-NAME) di dalam tikus tanpa kegagalan ginjal (NRF) dan dengan kegagalan ginjal (NRF)