Determining The Reliability And Validity Of The Adapted Wechsler Intelligence Scale-Fourth Edition (WISC-IV) For Libyan Children And Adolescents - Almahdi Souan, Ismail Abdalla (2017)
Kajian ini bertujuan untuk menterjemahkan dan mengadaptasikan Skala Kecerdasan Wechsler bagi Kanak-Kanak-Edisi Keempat (WISC-IV; Wechsler et al., 2004) di Libya. Sampel terdiri daripada 210 orang peserta yang berumur dalam lingkungan 6 hingga 15 tahun (umur 6-7: n = 42; umur 8-9: n = 42; umur 10-11: n = 42; umur 12-13: n = 42; umur 14-15: n = 42)