Damage Assessment Of Reinforced Concrete Beam With Various Depths By Using Acoustic Emission Technique - Aldahdooh, Majed A. A. (2011)
Penyelidikan ini adalah bertujuan untuk menggunakan Acoustic Emssion (AE) di dalam sistem pemantauan struktur kesihatan. Tiga kategori rasuk konkrit bertetulang dibina dengan perbezaan kedalaman rasuk dan setiap kategori mengandungi empat sampel dengan jumlah keseluruhannya 12 rasuk konkrit bertetulang. Semua sampel kajian diuji dengan mengenakan pembebanan lentur empat titik dan dikelaskan kepada pembebanan monotonik dan berperingkat. Di dalam kajian ini, setiap kategori rasuk konkrit bertetulang akan diuji dengan satu rasuk dikenakan bebanan monotonik dan selebihnya bebanan berperingkat. Berdasarkan pemantauan secara kasar, keseluruhan sampel ini mengalami mod kegagalan lentur, dan untuk mengumpul dan merekod kesemua isyarat AE data yang terlibat di dalam kajian ini, sensor jenis R6I dan sistem AE Digital MICRO-SAMOS (μSAMOS) digunakan bersama dengan perisian computer AEwin untuk menganalisis data. Selain itu, pengamatan secara visual juga dilaksanakan bagi membandingkan hasil analisis oleh AE. Objektif utama dalam kajian ini adalah untuk menyelidik dan mengkaji kebolehan AE dalam menentukan lokasi keretakan pada rasuk selain daripada mengkaji tenaga mutlak kumulatif untuk perilaku mekanikal yang berbeza bagi keretakan tersebut. Di samping itu, kaedah Intensity Analysis (IA) digunakan bagi menentukan tahap kerosakan dan kegagalan lentur pada rasuk berkenaan. Hasil penyelidikan ini mendapati bahawa teknik AE mampu menentukan dengan tepat lokasi keretakan mikro yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan keretakan makro secara visual. Julat perbezaan adalah diantara 25mm dan 55mm. Berdasarkan kajian ini, didapati keretakan mikro akan terjadi apabila tenaga mutlak kumulatif melebihi 1.0 x 106 atto joule. Kesimpulanya penyelidikan ini mencapai objektif sebenar.