Morphological and Elemental Analysis of Fineparticulate Matter (PM2.5) At Background Station in Malaysia - Mohd Zaki, Teh Nur Amalina (2016)
Pengawasan dan pensampelan kepekatan PM2.5 telah dijalankan di stesen rujukan Malaysia (Jerantut). Tujuan kajian dijalankan adalah untuk menghuraikan morfologi dan komponen unsur bagi PM2.5 bermula dari mengenal pasti sumber munasabah, memperincikan kepekatan PM2.5 dan mengkaji sumber munasabah bagi PM2.5 berdasarkan unsur-unsur yang telah dikenalpasti. Sumber-sumber munasabah dikenalpasti melalui profil tapak dalam radius 10 km dari stesen pengawasan. Hasil dikenalpasti melalui profil tapak, kebanyakan sumber munasabah datang dari arah tenggara dan dibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu, sumber dari kilang, tapak pembinaan dan lalulintas dari Bandar Jerantut. Kemudian, statistik perihalan, plot kotak, variasi diurnal dan korelasi Pearson dibina menggunakan perisisan Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) dalam memperincikan kepekatan PM2.5. Kepekatan PM2.5 berada dalam julat 6 μg/m3dan 98 μg/m3 dan purata kepekatan adalah 33 ± 16 μg/m3, di mana ianya melepasi garis panduan World Health Organization (WHO). Field Emission Scanning Electron Microscopy with Energy Dispersive X-ray Spectrometer (FESEM-EDX) digunakan untuk menganalisa morfologi dan komponen unsur bagi setiap partikel dan partikel kemudiannya diklasifikasikan mengikut sumber. Sumber-sumber yang telah dikenalpasti adalah sumber antropogen, semulajadi dan biologi. Partikel dari sumber antropogen dan semulajadi dikenalpasti berdasarkan morfologi dan komponen unsur mereka, sementara partikel biologi dikenalpasti berdasarkan morfologinya sahaja. Analysis of Variance (ANOVA) sehala dan ujian pelbagai julat Duncan digunakan untuk analisis selanjutnya ke atas unsur-unsur dari partikel antropogen dan sumber-sumber munasabah bagi partikel antropogen adalah daripada kilang, tapak pembinaan dan lalulintas. Sumber-sumber yang terdapat di stesen rujukan, majoritinya adalah daripada sumber biologi. Walaubagaimanapun, sumber-sumber yang lain juga member kesan terhadap penghasilan PM2.5 iaitu sumber dari kilang-kilang, tapak pembinaan, lalulintas dan sumber semulajadi.