The Development Of Planar Curves With High Aesthetic Value - Rudrusamy, Gobithaasan (2010)

(untitled)
Penyelidikan terhadap lengkung satah bagi menghasilkan suatu produk yang can- tik dan pengubahsuaian lengkung bagi bidang tertentu telah dibangunkan sejak tahun 70-an. Pola penyelidikan dalam bidang ini boleh dibahagikan kepada lima cabang utama iaitu pembangungan algoritma adil, pembangunan lengkung satah melalui kaedah sintesis lengkung, pembangunan algoritma baru bagi mengubahsuai lingkaran asli untuk kegua- naan reka bentuk, pengubahsuaian lengkung °eksibel (B¶ezier dan NURBS) supaya pro¯l kelengkungan adalah monoton dan akhirnya, pembangungan algoritma dalam proses pe- myuaian dan penghampiran terhadap lingkaran asli menerusi lengkung °eksibel.