Effect Of Hydrothermal Treatment On The Extractability And Digestibility Of Oil Palm (Elaeis Guineensis Jacq.) Fronds Derived Hemicellulose - Saleh, Sabiha Hanim (2010)
Pelepah kelapa sawit (Elaeis guineensis Jacq.) (OPF), hasil sampingan dalam industri minyak kelapa sawit merupakan salah satu sumber bahan mentah di Malaysia. Pengekstrakan hemiselulosa daripada OPF telah dijalankan melalui dua pengolahan hidrotermal; letupan stim dan pemanasan dengan autoklaf. Campuran kepingan OPF-air atau OPF-KOH (1:10, w/v) diletup stim pada takat musnah 2.96–3.84 (180–210 °C selama 4 min) sebelum diekstrak dengan air pada 70 °C selama 2 jam. Dalam pengolahan menggunakan autoklaf, campuran kepingan OPF-air (1:10, w/v) diautohidrolisis pada takat musnah 1.92-2.52 (121 °C selama 20-80 min).