Simulation And Optimization Of Biodiesel Production From Dimethyl Carbonate In Batch Reactor - Ali, Nur Amirah Mohd (2016)
Simulasi bagi penghasilan biodiesel daripada dimetil karbonat (DMC) adalah sangat sukar dan terhad terhadap penggunaan minyak kanola sebagai bahan mentah. Dalam kajian ini, proses DMC transesterifikasi pada skala perintis dalam penghasilan biodiesel dengan menggunakan reaktor kelompok telah diambil kira. Pengoperasian reaktor kelompok berskala perintis telah diperkenalkan dalam penghasilan biodiesel sebagai satu persediaan untuk pembangunan komersial dan industri. Simulasi reaktor kelompok berskala perintis bagi tindak balas DMC transesterifikasi menggunakan Aspen Plus versi 2006 telah diperkenalkan dalam kajian ini. Model simulasi dipastikan kesahihannya dengan keputusan eksperiment yang terdapat dalam literasi. Model simulasi itu disahkan pada suhu 75°C dengan R2 = 0.96 dan menghasilkan trend profil kepekatan PME yang sama dengan keputusan eksperimen. Berdasarkan model simulasi yang sah, reaktor kelompok skala perintis telah dilakukan dan kajian kepekaan telah dijalankan untuk mengkaji perilaku proses DMC transesterifikasi pada skala yang lebih besar. Reaktor kelompok berskala perintis dengan isipadu 300 L diperkenalkan dengan faktor 660 dari skala eksperiment. Berdasarkan kepada kajian kepekaan, suhu reaktor dan bilangan minyak kelapa sawit dipilih sebagai pembolehubah yang akan dimanipulasikan dalam kajian pengoptimunan. Kajian pengoptimunan telah dijalankan dengan tiga objektif iaitu maksimum penukaran (OP1), minimum masa kelompok (OP2) dan maksimum kepala sawit metil ester (PME) dan minimum sisa buangan secara serentak (OP3). Kajian