Maximum Power Point Tracking Using Llc Resonant Converter For Pv Power Systems - Tan, Adrian Soon Theam (2016)
Pengesanan titik kuasa maksimum (MPPT) merupakan salah satu bahagian yang penting dalam pelbagai sistem fotovoltan (PV) dan telah dikaji dengan teliti dalam kajian lepas. Walau bagaimanapun, kebanyakan sistem pengesanan titik kuasa maksimum menggunakan penukar DC-DC permodulatan lebar denyut. Baru-baru ini, penukar salunan DC-DC menjadi terkenal untuk pemprosesan kuasa kerana mempunyai ciriciri yang baik seperti kehilangan pensuisan yang rendah, operasi frekuensi tinggi dan gangguan elektromagnetik yang rendah. Dalam penyelidikan ini, algoritma pengaliran tambahan (INC) dicadangkan dengan menggunakan penukar salunan LLC untuk pengesanan titik kuasa maksimum dalam sistem kuasa PV. Penukar salunan LLC mampu mengesan kuasa maksimum semasa beroperasi dengan pensuisan sifar voltan mengakibatkan kecekapan yang tinggi untuk operasi frekuensi tinggi. Selain itu, INC MPPT dengan mod voltan malar (CV) untuk pengecasan bateri dicadangkan dalam kajian ini. Pelaksanaan terperinci MPPT dengan mod CV algoritma dan carta aliran serta prosedur reka bentuk penukar dibincangkan dengan teliti dalam tesis ini. Keputusan eksperimen prototaip 100W menunjukkan bahawa penukar mencatat kecekapan puncak setinggi 81% untuk keseluruhan julat reka bentuk. Sebagai tambahan, penukar juga mempamerkan prestasi yang baik dalam menguasai kuasa maksimum di bawah pelbagai keadaan persekitaran sambil menonjolkan keupayaan pensuisan lancar.