Pengaruh British Di Kedah, 1770-1940: Kesan Ke Atas Pentadbiran Dan Ekonomi - Ponniah, Sivarajan (2010)

(untitled)
Penulisan tesis ini bertujuan untuk melihat pengaruh pihak British di Kedah dari tahun 1770 hingga tahun 1940. Pengaruh pihak British di Kedah telah bermula apabila pihak British mengambil keputusan untuk mengadakan hubungan perdagangan dengan pemerintah Kedah. Sehubungan itu, pihak British telah berjaya mempengaruhi pemerintah Kedah untuk menjalankan kegiatan perdagangan dengan syarikat perdagangan British. Kewujudan hubungan perdagangan telah mempengaruhi pemerintah Kedah untuk mengadakan hubungan politik dengan pihak British. Tujuannya adalah untuk meminta pihak British melindungi Kedah daripada ancaman pihak Siam. Pihak British bersetuju untuk mengadakan hubungan politik memandangkan ia merupakan peluang untuk meluaskan pengaruhnya di Kedah. Hubungan politik telah menyebabkan pihak British dapat meluaskan pengaruhnya terutama dalam institusi pemerintahan Kedah. Pengaruh besar pihak British ke atas Kedah dapat dikaji sesudah berlakunya Perjanjian Bangkok 1909. Bagi menguatkan pegangannya pihak British telah melaksanakan birokrasi kolonial di Kedah. Lanjutan itu pihak British telah meluaskan pengaruh mereka dalam pentadbiran negeri, daerah dan mukim. Pihak British juga mengambil tindakan meluaskan pengaruh mereka dalam bidang ekonomi, pendidikan, perundangan, kerja raya dan perubatan. Pengaruh ini telah membolehkan pihak British mengekalkan kedudukan mereka di Kedah sehingga 1940 tanpa sebarang tentangan bersenjata daripada masyarakat tempatan.