Permodelan Kualiti Air Tanah Bencah Buatan Menggunakan Perisian PREWET : Kajian Kes BIOECODS USM - Noor, Nur Asmaliza Mohd (2009)
Tanah bencah buatan merupakan salah satu daripada komponen yang terdapat di dalam BIOECODS. Penyelidikan ini bertujuan menilai keupayaan sesebuah tanah bencah buatan menyingkirkan bendasing dan mempertingkatkan kualiti yang terdapat di dalam air larian ribut melalui persampelan data dan permodelan. Persampelan data dijalankan bagi menentukan samaada tanah bencah buatan ini berupaya meningkatkan kualiti air larian ribut. Parameter kualiti air yang diambilkira ialah BOD, COD, DO, TSS, kekeruhan, TP dan kuprum.