Pengaruh Corak Komunikasi Ibu Bapa, Edikasi Kendiri Menahan Diri, Dan Estim Kendiri Rakan Sebaya Terhadap Kecenderungan Tingkah Laku Seks Berisiko Dalam Kalangan Remaja - Din, Noorashid (2011)
Kajian ini mencadangkan corak komunikasi ibu bapa yang merangkumi dimensi kekerapan komunikasi, keterbukaan komunikasi, tahap hubungan ibu bapa dan remaja, dan tahap pemantauan ibu bapa terhadap remaja sebagai faktor yang memberi kesan terhadap tingkah laku seks remaja. Kajian ini juga menyelidiki peranan efikasi kendiri menahan diri (abstinence self-efficacy) sebagai perantara kepada corak komunikasi ibu bapa dan kecenderungan tingkah laku seks berisiko remaja. Kajian ini juga mengkaji sama ada terdapat kesan penyederhanaan estim kendiri rakan sebaya (peer self-esteem) terhadap corak komunikasi ibu bapa dengan efikasi kendiri menahan diri remaja.