Pengubahsuaian Penjana Aruhan Satu Fasa Ujaan Sendiri Menggunakan Motor Sangkar Tupai - Safrizal, Safrizal (2010)
Dalam penyelidikan ini diusulkan untuk mengubahsuai motor aruhan satu-fasa komersial 750 W menjadi satu penjana aruhan ujaan sendiri. Motor akan berfungsi sebagai penjana manakala diputar dengan kelajuan melebihi kelajuan segerak dan mempunyai bekalan ujaan. Dalam pengubahsuaian ini, kedua belitan pemegun motor, iaitu belitan sokongan dan belitan utama dipisahkan secara elektrik. Masing-masing belitan berfungsi sebagai belitan ujaan dan belitan pangkalan keluaran. Pemuat ujaan disambungkan secara pirau dengan belitan sokongan, dan pemuat yang lain disambungkan secara siri dengan beban.