Antenna and frequency diversity improvement in mimo wimax technology. - Kadhim, Mohammed Aboud (2011)
Kepelbagaian ialah teknik komunikasi berpengaruh yang mengatasi kekaburan dengan memanfaatkan sifat rawak saluran tanpa wayar dan mengesan laluan isyarat bebas antara pemancar dengan penerima. Dalam lapisan fizikal WiMAX (PHY) teknik kepelbagaian seperti kepelbagaian masa, kepelbagaian frekuensi dan kepelbagaian antena digunakan untuk meningkatkan prestasi. Tujuan utama tesis ini ialah meningkatkan prestasi kepelbagaian WiMAX PHY.