Development of palladium impregnated titania membrane to enhance hydrogen permeability. - Jaya, Muhammad Azan Tamar (2011)
Kajian ini dijalankan untuk membangunkan membran seramik yang telah digabungkan dengan elemen paladium yang mempunyai kadar afiniti yang tinggi terhadap gas hidrogen untuk meningkatkan tahap kememilihan. Bagi mengekalkan kadar kebolehtelapan pada tahap yang tinggi, seramik TiO2 telah dipilih atas dasar tahap tortuositinya yang rendah. Kajian ini memfokuskan pada sintesis dan pencirian membran TiO2 berimprignasikan paladium (membran Pd-TiO2) dengan kaedah sol-gel.