Effect on processing method on composition,antinutrients,and physicochemical propertiesof palm kernel cake. - Gallage, Tharindu Danaja Peiris (2011)
Kernel kek sawit (BIS) merupakan bahan sampingan pemprosesan minyak kernel sawit. BIS digunakan sebagai bahan makanan ruminan kerana kos yang rendah dan bahan ini boleh diperolehi dengan mudah jika dibandingkan dengan bahan yang lain. Walaubagaimanapun, penggunaan BIS terhad dalam diet haiwan bukan ruminan akibat kandungan serat yang tinggi dan kehadiran antinutrien.