Synthesis of electroless Ni-P-Cg (graphite)-SiC composite coating on piston rings of a small two stroke utility engine. - Bahaaideen, Farhad Bilal (2011)
Kajian mengenai elektrosaduran ke atas substrat gegelang piston sebenar sebuah enjin kecil dua lejang telah dilakukan. Substrat telah dielektrosadur dengan Ni tulen, Ni-SiC, Ni-Cg(grafit)-SiC dan Ni-P-Cg(grafit)-SiC. Suhu saduran ditetapkan pada suhu bilik, nilai pH dilaraskan dari 3.6 ke 4.0 dan ketumpatan arus ditetapkan pada 30 mA/cm2.