Anisotropic Shear Behavior Of Jointed Rock Masses At Ulu Jelai Hydroelectric Project, Pahang - Sapari, Nur Khafiza (2018)
Sifat ricih anisotropik untuk jasad batuan berkekar adalah salah satu isu penting dalam bidang kejuruteraan terutamanya dalam bidang pembinaan dan pembangunan. Kajian ini tertumpu pada keadaan geologi, kekuatan batuan dan keadaan tegasan in situ. Kajian ini telah dijalankan di projek empangan hidroelektrik di Ulu Jelai, yang dibina berdekatan dengan Cameron Highland, Pahang. Satu empangan konkrit berpemadatan guling (RCC) dengan ketinggian 88 m telah dibina bersama 22 km terowong pengalihan sebagai sebahagian daripada struktur empangan. Jasad batuan di kawasan kajian adalah agak sukar untuk dikaji kerana siri serantau yang berulang dan ricih. Secara geologinya, Cameron Highland terdiri daripada lineamen BL, TL and US dan dipotong dengan arah BL, TL and US jika dilihat dari bukti pergerakan Cenozoic. Berdasarkan dari kajian lapangan terkini, sebahagian sesaran ini adalah bukti pergerakan Quaternary Pleistocene sehingga Holocene. Pada masa yang sama, arah sesaran utama Semenanjung Malaysia adalah terarah kepada U-S, UBL-STG, BL-TG, BBL-TTG, B-T, TTL-SBD dan TL-BD. Berdasarkan ujian kekuatan mampatan uniaxial (UCS) menunjukkan jumlah julat antara 0.5 – 96.0 MPa manakala ujian Brazilian (BTS) jumlah julat antara 0.5 – 14.31 MPa. Daripada ujian tegasan in situ pula menunjukkan rekahan yang terhasil di dalam lubang yang telah di gerudi dan rekahan yang dihasilkan semasa ujian hidraulik menunjukkan corak yang sama dengan corak sesaran utama di Semenanjung Malaysia. Magnitud dan arah rekahan juga telah ditentukan sewaktu kajian analisis di mana tegasan melintang maksimum adalah kira-kira 6 MPa yang mempunyai arah normal dari paksi empangan yang mempunyai nilai penghampiran 30⁰ dan pseudo mendatar mempunyai kekuatan kira-kira 4 MPa. Satu korelasi telah dibuat merujuk kepada data yang diperolehi di mana terdapat hubungan yang kuat antara orientasi regim tegasan utama di Susu Dam dengan corak sesaran utama di Semenanjung Malaysia. Korelasi antara kualiti jasad batuan yang diperkenalkan oleh SMEC dengan sistem Penilaian Jasad Batuan (RMR) yang diperkenalkan oleh Beiniawski juga telah ditentukan dalam kajian ini. Daripada pemerhatian, sistem yang dibuat oleh SMEC adalah terhad kepada tahap proses mylonitision sahaja sementara sistem RMR adalah lebih umum dan boleh digunakan secara meluas untuk kebanyakan keadaan batuan.