Investigation Of Non-Uniform Thickness Section Effect On Twist Springback Behaviour - Nashrudin, Muhammad Nazmi (2018)
Pada masa kini, pengeluar automotif menghadapi cabaran utama seperti peraturan yang semakin ketat di banyak negara dan persaingan untuk mengeluarkan kenderaan yang jimat bahan api. Isu-isu ini dapat ditangani dengan mengurangkan berat kenderaan dengan menggunakan komponen automotif dengan bahagian berketabalan tidak seragam. Bagaimanapun, bahagian logam yang dihasilkan menggunakan proses pembentukan mengalami bidas-balik, yang akan menghasilkan komponen yang tidak mengikut toleransi produk yang dikehendaki dan kilasan bidas-balik adalah antara yang paling sukar untuk diramalkan. Kebanyakan kajian yang lepas tentang pengukuran dan ramalan kilasan bidas-balik memberi tumpuan kepada bahagian berketebalan seragam, dan kajian pada bahagian berketebalan tidak seragam masih kurang. Bahagian berketebalan tidak seragam mengalami pengerasan ketegangan yang tidak sekata, menjadikan ramalan pada kilasan bidas-balik menjadi sukar. Dalam kajian ini, kita telah menyiasat kesan kilasan sudut, jenis bahan dan nisbah ketebalan pada beberapa jenis profil yang berketebalan tidak seragam. Proses pembentukan kilasan dimodelkan dalam perisian FEA komersial, ANSYS Workbench, dengan menggunakan prosedur analisis struktur statik. Simulasi pembentukan kilasan dilakukan pada profil rata, tirus, menangga, cembung dan cekung. Kaedah grafik digunakan untuk mengukur sudut kilasan bidas-balik dengan menggunakan perisian MATLAB. Keputusan telah menunjukkan bahawa dengan meningkatkan sudut kilasan akan mengurangkan kilasan bidas-balik, manakala nilai nisbah ketebalan yang rendah akan meningkatkan kilasan bidas-balik. Selain itu, bahan dengan nilai modulus Young yang rendah dan kekuatan hasil yang tinggi akan meningkatkan nilai bidas-balik. Sebagai contoh, bahan Aluminium Alloy 6061, yang mempunyai modulus Young yang terendah berbanding dengan bahan lain yang dipilih, memperoleh nilai bidas-balik tertinggi. Kesimpulannya, semua faktor yang dipilih mempunyai kesan yang besar terhadap kelakuan bidas-balik. Faktor yang paling ketara ialah nisbah ketebalan, dan sudut kilasan menjadi faktor yang kurang ketara. Untuk pengesahan eksperimen untuk simulasi, hanya profil rata dan tirus sahaja yang dipilih. Perbandingan antara simulasi dan eksperimen telah menunjukkan persetujuan yang baik untuk profil rata, membuktikan model simulasi boleh digunapakai. Walaubagaimanapun, beberapa perbezaan diperhatikan untuk perbandingan antara simulasi dan eksperimen untuk profil tirus. Perbezaan ini boleh dikaitkan dengan kesan pengerasan ketegangan dalam pengeluaran profil bahagian berketabalan tidak seragam (Merklein et al., 2014).