Characterization And Evaluation Of Alkaline Activated Mortars Synthesized From Binary And Ternary Blends Of Palm Oil Fuel Ash, Ground Granulated Blast Furnace Slag And Fly Ash - Elbasir, Othman Mosbah Mohamed (2018)
Abu bahanapi kelapa sawit (POFA) dengan kehalusan yang berbeza (t-POFA, f-POFA dan u-POFA) memberi kesan kekuatan mampatan dan mikrostruktur mortar yang berasaskan POFA alkali teraktif. Campuran mortar ultrahalus POFA (u-POFA) alkali teraktif menunjukkan kekuatan mampatan yang tertinggi yang diukur antara 7 dan 28 hari. Pelbagai teknik penganalisaan (XRD, FTIR, dan FESEM-EDX) yang dilakukan pada sampel menunjukkan wujudnya pembentukan C-S-H dan N-A-S-H. Perbandingan telah dibuat secara individu untuk POFA, FA dan GGBFS sebagai mortar alkali teraktif menggunakan kaedah Taguchi. Keputusan kajian menunjukkan bahawa kekuatan mampatan tertinggi pada 28 hari rawatan secara individu POFA, FA dan GGBFS sebagai mortar alkali teraktif adalah masing-masing 41.20 MPa, 51.14 MPa dan 93.97 MPa. Kekuatan mampatan yang tinggi ini boleh dikaitkan dengan pembentukan pengikat gel (C-S-H dan N-A-S-H) dalam mortar alkali teraktif, seperti yang dibuktikan oleh analisis XRD, FTIR dan FESM-EDX. Mortar alkali teraktif binari dan ternari daripada tiga bahan (POFA, FA dan GGBFS) menunjukkan peningkatan kekuatan mampatan yang ketara apabila ditambah kepada kira-kira 25% berat u-POFA untuk campuran binari. Walau bagaimanapun, dalam ternari, kekuatan tertinggi diperolehi daripada 40% berat u-POFA, 20% berat FA dan 40% berat GGBFS. Kajian ini mengesahkan bahawa mortar alkali teraktif yang telah dibangunkan dalam kajian ini mempunyai prestasi yang amat baik apabila terdedah kepada pelbagai persekitaran yang agresif dan menunjukkan kestabilan terma yang tinggi apabila terdedah kepada suhu tinggi sehingga 1000 °C.