Pengurusan Krisis Dan Proses Membuat Pertimbangan (Sensemaking) Oleh Pengamal Perhubungan Awam Di Malaysia: Kajian Kes Krisis Halal Cadbury - Ahmad, Nor’izah (2017)
Objektif utama kajian ini adalah untuk memahami dan menerangkan proses sensemaking oleh pengamal perhubungan awam semasa krisis organisasi yang dicetuskan oleh media sosial termasuk tiga objektif khusus; (1) untuk mengenal pasti peranan pengamal perhubungan awam semasa krisis organisasi yang dicetuskan oleh media sosial (2) untuk memahami cara pengamal perhubungan awam memberi makna terhadap media sosial semasa krisis organisasi dan (3) untuk mengenal pasti kepentingan sensemaking dalam mempengaruhi Kitaran Perlakuan Komunikasi (Communication-behavior-cycle) semasa pengamal perhubungan awam mengendalikan krisis organisasi. Kajian ini mengaplikasikan kaedah kualitatif dengan reka bentuk kajian kes.