Peperangan Dalam Mahabharata Dan Hikayat Hang Tuah: Satu Kajian Strategi Pertahanan Luaran Dan Dalaman - Balakrishnan, Puganeswari (2023)
Tesis ini merupakan suatu kajian tentang peristiwa-peristiwa peperangan yang terdapat dalam karya epik dari India dan juga epik dari Nusantara. Karya epik dari India yang dipilih ialah karya Mahabharata, manakala epik Melayu Nusantara pula ialah Hikayat Hang Tuah. Antara objektif kajian ini ialah membandingkan dua buah karya epik daripada tradisi India dan tradisi Melayu iaitu Mahabharata dan Hikayat Hang Tuah dalam aspek peperangan dan pertahanan. Objektif kedua ialah mengkaji bentuk pertahanan luaran yang terdapat dalam karya Mahabharata dan Hikayat Hang Tuah. Objektif ketiga ialah menganalisis bentuk pertahanan dalaman yang terdapat dalam karya Mahabharata dan Hikayat Hang Tuah.