Kaedah Untuk Mempertingkatkan Produktiviti Pembinaan Di Tapak Bina Melalui Produktiviti Buruh - Abdullah, Abdul Rahman (1995)
Kajian ini mendapati bahawa kebanyakkan daripada faktor-faktor yang mempengaruhi produktiviti buruh di tapak projek kecuali faktor industri boleh digolongkan kepada 2 faktor utama iaitu faktor pengurusan dan buruh. Pengaruh kedua-dua faktor ini terhadap produktiviti buruh boleh di lihat dari segi nisbah penggunaan masa dan tahap motivasi pekerja di tapak projek.