Pengurusan Teater - Husin, Fazilah (1997)
Penyelidikan ini menyarankan corak pengurusan yang boleh diaplikasikan oleh sesebuah organisasi daJam mengendalikan produksi teater, daripada awal penubuhan kumpulan hingga merealisasikan sebuah pementasan. Sebagai sebuah organisasi yang terdiri daripada manusia yang bekerjasama, dan saling bergantung di antara satu sama lain bagi mencapai matlamat individu dan kumpulan, teater memerlukan satu pendekatan pengurusan yang cekap dan teratur. Pengaplikasian teori pengurusan dalam produksi teater telah mendedahkan beberapa punca permasalahan yang menjadi antara faktor utama kelemahan terutama dalam industri teater Melayu dan industri seni amnya. Teater yang mengabungkan pelbagai elemen dan bentuk seni, sebenarnya perlu disusun dan digabung dengan teliti dan teratur untuk menghasilkan sebuah pementasan yang bermutu dengan jumlah khalayak yang maksimum. .