Panggung Memori : Ekspresi Sezaman Pohon Beringin Melalui Eksplorasi Animasi Gelungan - Rahim, Haris Abadi Abdul (2024)
Kajian ini adalah suatu usaha untuk menghasilkan interpretasi-interpretasi baru daripada sebuah subjek seni tradisional Melayu iaitu Pohon Beringin melalui pendekatan praktis studio. Walaupun berbeza dari watak-watak wayang kulit yang lebih popular, kepentingan Pohon Beringin dalam sesebuah persembahan tidak dapat dinafikan - baik dari sudut simbolik, falsafah dan juga fungsinya. Selain itu, bentuk dan struktur visualnya yang ikonik juga telah menjadi teras kepada penciptaan karya-karya baharu di dalam studio. Pemilihan Pohon Beringin dalam penerokaan ini bukan saja dibuat berdasarkan status dan falsafah simbolismenya dalam seni animasi tradisional tempatan dan serantau, tetapi turut mengambil kira potensi hubungkaitnya dengan bentuk animasi sezaman. Selain itu kajian ini juga adalah satu percubaan meneroka potensi animasi gelung (loop animation) sebagai satu medium yang ekspresif dan puitis dalam penghasilan karya seni yang bersifat eksperimental. Didorong oleh naluri teknikal dan konsepsual, kajian ini adalah satu inisiatif untuk mencabar kemampuan estetik animasi gelung, yang kini digunapakai dengan meluas dalam era teknologi maklumat. Praktis studio ini dijalankan melalui tiga fasa eksposisi. Setiap eksposisi cuba melihat variasi perkembangan praktis melalui pendekatan teoritikal dan teknikal. Penghasilan karya-karya dalam setiap fasa berlaku selari dengan kajian kontekstual yang berterusan, menjadikan kajian ini sentiasa bervariasi dan berkembang secara organik. Dalam eksposisi pertama, struktur simetri Pohon Beringin, faktor pertembungan budaya serta karakteristik dan gaya animasi telah diberi perhatian dalam praktis.