Kaedah Dan Jenis Pembiayaan Sumber Kewangan Untuk Kemajuan Projek Pembangunan - Md. Hanafiah, Faizal (Universiti Sains Malaysia, 1998)
Setiap perlaksanaan sesebuah projek pembangunan sudah semestinya memerlukan pembiayaan dari firma-firma kewangan. Di dalam konteks pembiayaan, terdapat beberapa kaedah dan jenis pembiayaan sumber kewangan termasuklah pinjaman , bank, surat jaminan, liabiliti awam dan melalui Institusi Kewanganm Syarikat Faktoran dan Syarikat Pajakan. Setiap kaedah pembiayaan yang telah dikenalpasti mempunyai ciri-ciri serta kriteriakriteria mereka yang tersendiri dan mempunyai kebaikan serta keburukan-keburukan. Kaedah pembiayaan yang paling popular dan lazim ditawarkan oleh firma kewangan dan yang digunakan oleh firma pemaju/kontraktor adalah Pinjaman Perantaraan. Namun begitu terdapat juga firma kewangan yang menawarkan jenis pinjaman yang lain. Firma Kewangan juga, di dalam proses penawaran pembiayaan turut menggariskan satu prosedur yang merangkumi berbagai kriteria yang disusun secara sistematik. Kriteria-kriteria tersebut adalah meliputi Analisis Aliran Tunai, Jaminan, Kadar Faedah, Pembayaran Pembiayaan dan Tempoh serta Jenis Pembayaran Semula.