Sistem Pengurusan Persekitaran (ISO 14000) Bagi Firma-Firma Di Dalam Industri Pembinaan - Khoo, Chye Poh (1999)
Kajian ilmiah ini mengkaji perlaksanaan Sistem Pengurusan Persekitaran (EMS) ISO 14000 bagi firma-firma di dalam industri pembinaan. Pengkajian dibuat ke atas Sistem Pengurusan Persekitaran ISO 14000 dan Sistem Pengurusan Kualiti ISO 9000 secara keseluruhannya dan membuat perbandingan di antara kedua-dua sistem tersebut. Objektif utama kajian ini adalah mengkaji kepentingan firma-firma di dalam industri pembinaan mempunyai Sistem Pengurusan Persekitaran (ISO 14000) yang berkesan. Kajian juga dibuat ke atas faedah-faedah yang firma-firma boleh perolehi jika mempunyai satu Sistem Pengurusan Persekitaran ISO 14000 yang berkesan.