Kawalan Bangunan : Masalah Dan Kesan Kritikal Dalam Kelevatan Mendapatkan Kelulusan Pelan-Pelan Bangunan Serta Cadangan Mempertingkatkannya - Hj. Shahar, Zulkafli (1991)
Kajian pembacaan membincangkan proses dan statut yang digunakan serta membentuk model masalah, kesan dan cadangan. Model ini akan dianalisis melalui kajian luar yang dijalankan dalam bentuk soalselidik dan akan disusun mengikut darjah kepentingan dan kebenaran masalah serta darjah kepentingan dan keterimaan cadangan menurut analisis purata maklumbalas. Kajian ini telah mengambil Dewan Bandaraya Kuala Lumpur sebagai. pihak berkuasa tempatan rujukan. Hasil dari kajian pembacaan, sebanyak tiga hipotesis dihasilkan untuk diuji melalui analisis soalselidik